Recepty
  • Thajská kuchyně
  • Thajská kuchyně
  • Thajská kuchyně
  • Thajská kuchyně

Thajská kuchyně

THAJSKÉ NUDLE PAD THAI

pad thai

Ingredience:

  • Rýžové nudle cca 0.5cm široké
  • 2 lžíce rostlinného oleje
  • 1 vajíčko
  • Hrst mungo klíčků nebo bambusové výhonky
  • Cibuli šalotku / může být I obyč. Bílá
  • Tofu (kostka) nebo kuřecí prsa pokud máte chuť na maso
  • 3 stroužky česneku
  • Limetka
  • 2 polévkové lžíce arašídů (nadrtit se dají válečkem na těsto)
  • 2 čajové lžičky cukru
  • Bílý pepř mletý
  • 4 čajové lžičky rybí omáčky
  • 3 čajové lžičky tamarindové omáčky ( ta má zajistit kyselost, pokud nemáte, tak stačí vinný ocet 2lžičky)
  • ½ lžičky chilli (kdo chce pálivé)
  • Jarní cibulka

 

Padthai má bát jemně kyselé, slané i sladké zároveň – nevím jak tu chuť vysvětlit, ale je potřeba ochutnávat během vaření, tím pádem se dostanete na požadovanou chuť. Nicméně každá tamarindová nebo rybí omáčka je od různého výrobce různá, tím pádem opravdu nezbyde než průběžně ochutnávat.

Na padthai se používá pánev wok. Pokud ji nemáte, zvolte větší hrnec, nicméně nikdy nedocílíte spokojenosti s vaším kuchtěním, pokud nebudete mít wok :)

Dalším trikem je příprava nudlí. Nudle namočte do vlažné vody. Měly by být měkké ale ne rozmočené, protože při vaření ještě změknou, a pokud budou rozmočené moc, tak se na woku rozkouskují a vytvoří ošklivý blemc, který Ii divně chutná. Takže namočit na cca 10min a kontrolovat průběžně.

Druhým trikem je, že všechno musí být již nachystané na vaření, samotná příprava Padtahi zabere asi pět minut. Mějte tedy vše z ingrediencí nakrájené po ruce.

Rozehřejte pánev, nalijte olej, přidejte drcený česnek a nakrájenou šalotku. Přidejte tofu / nebo na tenko nakrájené kuřecí maso. Po minutě dejte vše na stranu pánve a rozbijte do prázdného prostoru v pánvi vajíčko. Rozmíchejte, až bude hotové, přidejte nudle, které nechte odkapat od vody. Vše míchejte na pánvi, přidejte trochu plynu, dokud se v pánvi nevysráží voda z nudlí. Vhoďte polovinu mungo klíčků/ fazolových výhonků. Nyní přidjde na řadu omáčka – tamarindová, rybí, cukr, trochu šťávy z limetky. Dobře promíchejte. Ochutnejte. Pokud něco chybí, dolaďte chuť příslušnou omáčkou. Na závěr trochu bílého pepře.

Servírujte s arašídovými oříšky, kterými na závěr nudle posypete. Zbytek mungo fazolek můžete dát bokem na talíř jako “přílohu”.

 

ČERVENÉ KOKOSOVÉ CURRY

Ingredience:

  • Kuřecí prsa 200gr
  • Kokosové mléko
  • 1 polévková lžíce červené kari pasty
  • 1 lilek nebo 300gr malých lilků (baby egg plant)
  • 2 lžíce rybí omáčky
  • 4-5 listů z limetky kaffir (lze dát I sušený v celku)
  • 3-5 lístků thajské bazalky
  • 0,5 hrníčku vody

 

Na oleji rozheřejte dvě lžíce oleje. (nedávat olivový) Přidejte kari pastu a smažte na prudko. Poté přidejte kuřecí maso a smíchejte s kari pastou. Maso by mělo být celé obalené v kari paste. Následně se přidá kokosové mléko, nechte povařit. Přidejte nakrájený lilek (baby lilek nakrájejte na měsíčky, klasický lilek na kousky). Počkejte až se znovu začne vařit a poté přidejte rybí omáčku. Kokosové mléko je samo o sobě sladké, pokud ale chuť nebude sladko slaná po přidání rybí omáčky, lze dochutit třtinovým cukrem. Thajci používají palmový cukr. Nechte vařit cca 3minuty, poté vhoďte listy kaffiru a thajské bazalky. Kokosové curry by mělo mít polívkový charakter, když budete vařit víc, získá omáčkovitou podobu. Servírujte v mističce na talíři, kam přidáte rýži jako přílohu.

 

VEPŘOVÉ MASO S BAZALKOU A RÝŽÍ

Ingredience:

  • Namleté vepřové maso 300gr
  • Podrcený česnek
  • Lístky zelené bazalky (nejlepší je thajská bazalka – trochu fialové lístky)
  • 3 lžíce rybí omáčky
  • 4 čerstvé chilli papričky
  • 2 lžíce oleje

 

Na oleji usmažíme česnek do zlatova, přidáme maso a smažíme, doukd se nevypaří šťáva z masa. Poté přidáme rybí omáčku a nasekané čili papričky. Promícháme. Přidáme zelené lístky bazalky a než úplně projdou varem, tak stáhneme z plotny. Lístky by neměly působit unaveně. Pokrm můžete trochu opepřit bílým pepřem. Servíruje se s jasmínovou rýží.

Share this Story

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Můžete používat následující HTML značky a atributy: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Poslední příspěvky

Severovýchodní šamanská Indie – 7 sester

Severovýchodní šamanská Indie – 7 sester

Kuba

Kuba

Etiopie – země kontrastů

Etiopie – země kontrastů

Ranní Mombasa

Ranní Mombasa

Zanzibar

Zanzibar